Project Description

Aikataulussa pysyminen tärkeää pientalorakentajalle

Pirjo Tuderman, tarkastelee tyytyväisenä uutta pihapiiriään, jonka keskellä kohoaa komea Kannustalo. Ikänsä kerrostalossa asuneet Tudermanit halusivat muuttaa lähemmäs lapsenlapsiaan ja päättivät rakennuttaa uuden omakotitalonsa viehättävälle, vanhalle pientaloalueelle Helsinkiin.

Saman tien varrella on yhteensä kuutisen omakotitaloa ja Tudermanien tontti sijaitsee kujan loppupäässä. Maansiirto- ja pohjatöiden kannalta sijainti oli siten haasteellinen, ja tärkeätä olikin löytää työhön asiansa osaava ammattilainen. Pääsuunnittelija suositteli Tsaaria, jonka tehtäväksi tulivat talon ulkopuolisten viemäriputkien, hule- ja vesiputkien sekä vielä kivimuurin rakentaminen. Linjojen rakentamiseksi jouduttiin myös louhimaan kalliota.

Uudisrakennuksen tieltä purettiin ensin pois 1980-luvun punatiilitalo, joka oli salaojien puutteen vuoksi saanut pahoja kosteusvaurioita. Uusi talo jouduttiin rakentamaan lisäksi lähelle rinnettä,, sillä naapurin autotalli sijaitsi vain kahden metrin päässä rajasta. Rinteen puoleiset näkymät tuottivat haastetta. Ratkaisuksi löytyi pengermuurien rakentaminen, joilla pihanäkymästä saatiin avara ja valoisa.

– Olen todella tyytyväinen Tsaariin ja työn lopputulokseen. Kokonaisuudesta tuli viihtyisä ja kunnollisten pohjatöiden ja putkivetojen ansiosta piha-alue ei ole myöskään enää pehmeä., hän toteaa.

Tuderman kiittelee erinomaista työn jälkeä sekä sitä, että aikataulut pitivät. Kivimuurista tuli edustavan näköinen. Rinteeseen rakennettiin noin 11 metriä pitkät pengermuurit kaikkiaan kolmeen kerrokseen.

– Jurilla oli selkeä näkemys siitä, miten pengermuurit kannattaa toteuttaa ja hän teki erinomaista työtä. Tsaari toi paikalle tarvittavat kivet ja työ eteni hallitusti. Muutenkin koko projekti hoitui asiakkaan näkökulmasta loistavasti alusta loppuun asti.

Kolmisen viikkoa sitten asennettu siirtonurmi on kasvanut tasaiseksi nurmikoksi. Sen reunaan Pirjo oli kaavaillut pientä kalliopuutarhaa. Niinpä hän yllättyikin iloisesti, kun pihalle ilmestyi hänen toiveestaan yksi kaunis päivä mittavan kokoinen kivi. Se ylitti odotukset.
Pirjo Tuderman huomauttaa, että rakennustyömaat valmistuvat yleensä harvoin aikataulussa, mikä voi aiheuttaa pientalon rakentajalle helposti ylimääräisiä kuluja.

– Meiltäkin olisi jäänyt alennukset saamatta, jos pohjatyöt olisivat viivästyneet. Tsaari hoiti kuitenkin työt tiukasta aikataulusta huolimatta kunnolla ja sovitussa ajassa valmiiksi,, hän toteaa lopuksi.

Kuvia projektista